Gemeente & Provincie

Paragraaf 6.1 Gemeente

Ook de gemeente heeft een scheiding van de machten. De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging en het College van burgemeester en wethouders ( College van B&W) vormen het dagelijks bestuur. De wethouder bedenken de plannen en voeren ze uit. De gemeenteraad keurt de plannen goed of af of wijzigt ze eventueel. De gemeenteraad controleert ook der uitvoering van de wethouders. De gemeenteraad wordt om de 4 jaar gekozen. Hiervoor hoef je geen Nederlandse nationaliteit te hebben. Zonder Nederlandse nationaliteit moet je wel minimaal 5 jaar in de gemeente wonen. Na de verkiezingen wordt bekeken welke partijen samen kunnen werken in het college van B&W. De burgemeester hoeft niet afkomstig te zijn uit een van deze partijen. Deze wordt door de Koning benoemd voor 6 jaar. In praktijk gebeurd dit door de minister van Binnenlandse Zaken, 

De belangrijkste taken van de gemeente zijn:

- Orde en veiligheid. Zo heeft de burgemeester de macht een voetbalwedstrijd, demonstratie of een festiviteit niet door te laten gaan wanneer er te veel problemen verwacht die de orde en veiligheid in gevaar kunnen brengen. Openbare verlichting valt ook onder veiligheid.

- Bijhouden van bevolkingsregister: o.a. geboorten, sterfgevallen en huwelijken.

- Ophalen van vuilnis, De gemeente moet wel school zijn natuurlijk.

- Groenvoorziening. Bomen kappen, perkjes bijknippen en natuurlijk voldoende groen behouden!

- Verlenen van bouwvergunningen. Als je ouders een dakkapel willen plaatsen zullen ze in de meeste gevallen eerst aan de gemeente moeten vragen of dat wel mag. Wanneer ze een vergunning hebben kunnen ze pas aan de slag.

links zie je de burgemeester van Heerhugowaard, rechts van Langedijk.

.


Paragraaf 6.2 Provincie

Ons land bestaat uit 12 provincies. Elke provincie heeft zijn eigen bestuur. De volksvertegenwoordiging heet de Provinciale Staten. Het dagelijks bestuurt wordt gevormd door de Gedeputeerde Staten. De Commissaris van de Koning is de voorzitter van de Gedeputeerde Staten.

Ook voor de Provinciale Staten zijn om de 4 jaar verkiezingen. En ook hierna word gekeken wie de Gedeputeerde Staten vormen, De Commissaris van de Koning.

Vlak na de provinciale verkiezingen kiezen de Provinciale Staten van alle provincies de leden voor de Eerste kamer ( zie 4.1 ).

De belangrijkste taken van de provincie hebben alles te maken met het maken van streekplannen. Deze streekplannen worden uiteindelijk door de gemeenten gedetailleerder ingevuld.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb